fredag den 10. august 2007

Religion forbudt!


Må man argumentere ud fra sin religion når man skal være socialdemokratisk folketingskandidat? En artikel på politikken.dk tyder på at det må man ikke. Partikredsen i Helsingør fik en socialdemokratisk sognepræst til at udspørge en kvinde med muslimsk baggrund med følgende interesante begrundelse:


»Jeg var bedt om at komme for at stille alle de der dumme spørgsmål. Vi skulle høre, om hun var demokratisk anlagt, eller om hun var fundamentalistisk. Om hun virkelig var en ægte demokrat, eller om hun argumenterede ud fra sin religion« (Min fremhævelse), fortæller Mette Høyer Dansøn til B.T. om spørgsmålene til Rushy Rashid.


Sognepræsten og partiforeningen siger altså at man ikke kan være en ægte demokrat hvis man argumentere ud fra sin religion! Og jeg som troede demokrati handlede om at mennesker med forskellige holdninger konfronterede deres holdninger med hinanden i ærlig debat og evt. uenigheder afgjordes med flertalsafgørelser.

Personligt kan jeg aldrig sætte demokratiet højere end Gud, for dermed ville jeg jo gøre styreformen og de underlæggende værdier guddommelige - det er det man kalder afgudsdyrkelse.

torsdag den 9. august 2007

Hamburgers, vikingespil og åndelighed

Var på Solborgen i går aftes. Sommerhøjskolen, ca. 70 pensionister fra hele landet, havde indbud mig til at give et oplæg om Metodistkirkens fremtid. Ankom kl. 18. til aftensmad (hamburgers efterfulgt af brownies med kagecreme - de havde amerikansk dag). Inden mit oplæg skulle der lige afvikles en semifinalerunde i vikingespilturneringen. Der blev demonstreret et veludviklet konkurrencegen hos visse deltagere!
Mit indlæg gav anledning til en god samtale og der var vigtige ting at tænke over. Vi talte en del om gospelbølgen og den åndelighed der vokser frem med baggrund i gospelmusikken. Spørgsmål: Når den personlig oplevelse og henførelse i gospelmusikken er så vigtig, bliver det så ikke nemt til en selvoptaget åndelighed og ikke een hvor Guds kald til tjeneste og måske selvopofrelse får sin rette plads?
På den anden side: Kaldes "gamle" kristne til at give afkald på "deres" gudstjenestetraditioner, for at kunne vinde nye mennesker med fornyede gudstjenesteformer?
Vigtige sager.

Ole